Проверката: Лъжат ни основно в цените и грамажа

Служебният вицепремиер Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представиха резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

КЗП откри 452 нарушения на ценообразуването при 471 проверки в магазините за хранителни стоки. БАБХ е извършила 333 инспекции, установени са 32 нарушения. НАП 340 проверки, издадени са 71 актове за нарушения.

„Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на правата на населението. Искам да е ясно, че ние не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим война, но като държава сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи. Нито имаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните! Ако някой го представя като нещо такова, мога да кажа, че това не отговаря на истината“, изтъкна Алексиев.

При 200 от констатираните нарушения на Комисията за защита на потребителя става въпрос за нелоялни търговски практики, отчете председателят на КЗП Стоил Алипиев, като даде няколко най-чести примера:

– Продукти, които се рекламират със „Само днес на най-ниска цена“, при проверката става ясно, че нито е само днес, нито е на най-ниска цена“, спрямо други магазини.

– Търговците представят невярна информация на етикета на стоката, когато отидете на касата се оказва, че цената е по – висока от обявената.

– Обявяват се промоционални стоки, които не са налични и не е осигурено количество.

– Подвеждаща информация за теглото на стоката – производителят е обявил едно тегло, а търговецът друго.

– Особено фрапиращ случай е, че се предлагат стоки, представени за български, а всъщност са внос от Гърция и Турция.

Стана ясно, че се подготвят промени в нормативната база, за да може нелоялните практики да бъдат установени в закон и да бъдат забранени. Изработва се информационен портал, където потребителите ще могат да подават сигнали.

Четете още

Избор на редактора