Къде са сега три от милиардните бебета на Земята?

ООН казва, че световното население е достигнало осем милиарда, само 11 години след преминаване на границата от седем милиарда, съобщава BBC.

След големия скок в средата на 20-ти век нарастването на населението вече се забавя.

Може да отнеме 15 години, за да достигне девет милиарда.

Трудно е да се изчисли точно броят на хората по света и ООН признава, че прогнозните цифри може да са готови след година или две.

В предишни години ООН избираше бебета, които да представляват петте, шестте и седеммилиардните деца – така че какво могат да ни кажат техните истории за растежа на световното население?

Няколко минути след като се роди през юли 1987 г., Матей Гаспар имаше святкаща камера в малкото си лице и група облечени политици около изтощената му майка.

Заседнал в задната част на кортеж отвън, британският служител на ООН Алекс Маршал се чувстваше частично отговорен за моментния хаос, който беше причинил на това малко родилно отделение в предградията на Загреб.

„По същество разгледахме прогнозите и измислихме тази идея, че световното население ще надхвърли пет милиарда през 1987 г.“, казва той. — А статистическата дата беше 11 юли.

Когато Маршал отишъл при демографите на ООН, за да изясни идеята, те били възмутени.

„Те обясниха на нас, невежите хора, че не знаем какво правим. И наистина не трябва да избираме един човек сред толкова много.“

„Но все пак го направихме.Разбрахме къде щеше да бъде генералният секретар този ден и тръгнахме оттам.“

35 години по-късно петмилиардното бебе на света се опитва да забрави церемониалното си появяване на бял свят. От страницата му във Facebook може да се предполага, че живее в Загреб, щастливо е женен и работи като инженер-химик. Но той избягва интервюта и отказа да говори пред BBC.

„Е, не го обвинявам“, казва Алекс, спомняйки си медийния цирк от първия ден на Матей.

Оттогава още три милиарда души са добавени към нашата глобална общност. Но през следващите 35 години може да се наблюдава увеличение само с два милиарда – и тогава световното население вероятно ще достигне плато.

В селце близо до Дака в Бангладеш, Садиа Султана Ойши помага на майка си, белейки картофи за вечеря. Тя е на 11 и предпочита да е навън и да играе футбол.

Семейството трябвало да се премести тук, когато бизнесът им, продажба на платове, бил ударен от пандемията. Животът в селото е по-евтин, така че те все още могат да си позволят да плащат училищни такси за трите си дъщери.

Ойши е най-малкият член на семейството. Родена през 2011 г., тя е обявена за едно от седеммилиардните бебета в света.

Майка й нямала представа какво ще се случи. Дори не очаквала да роди този ден. След посещение при лекар била изпратена в родилно отделение за спешно цезарово сечение.

Ойши пристигнала една минута след полунощ, заобиколена от телевизионни екипи и местни служители, които се протягали един към друг, за да я видят. Семейството било смаяно.

Бащата се надявал на момче, но сега е щастлив с трите си трудолюбиви, интелигентни дъщери. Най-голямата вече учи в университет, а Ойши е решена да стане лекар. „Не сме толкова заможни и пандемията направи нещата по-трудни, казва той.  – Но аз ще направя всичко, за да сбъдна мечтата й.“

От раждането на Ойши досега Бангладеш е нарснал със още 17 милиона души.

Този растеж е страхотен медицински успех, но скоростта, с която Бангладеш се разширява, се забави значително. През 1980 г. средната жена е имала повече от шест деца, сега са по-малко от две. И това е благодарение на фокуса, който страната е поставила върху образованието. Тъй като жените стават по-образовани, те избират да имат по-малки семейства.

Това е от решаващо значение за прогнозите накъде ще отиде населението на света. Трите основни органа, които правят прогнози за глобалното население – ООН, Институтът по здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон и IIASA-Wittgenstein Center във Виена.

ООН казва, че световното население ще достигне своя връх през 80-те години на века с 10,4 милиарда, но IHME и Wittgenstein смятат, че това ще се случи по-рано – между 2060 и 2070 г., с по-малко от 10 милиарда.

Но това са само прогнози. Откакто Ойши се роди през 2011 г., много неща се промениха в света и демографите постоянно се изненадват.

„Не очаквахме, че смъртността от СПИН ще спадне толкова ниско, че лечението ще спаси толкова много хора“, казва Самир Кей Си, демограф в IIASA.

„Демографите бяха шокирани, когато броят на децата, родени в Южна Корея, спадна до средно 0,81, казва Самир Кей Си. – И така, колко ниско ще падне? Това е големият въпрос за нас.“.

Очаква се половината от следващия милиард души да дойдат само от осем страни – повечето от тях в Африка – в повечето страни коефициентът на раждаемост ще бъде по-нисък от 2,1 деца на жена.

В Босна и Херцеговина, страна с едно от най-бързо намаляващите населения в света, 23-годишният Аднан Мевич мисли за това много.

„Няма да има кой да плаща пенсиите на пенсионерите, казва той. — Всички млади хора ще напуснат страната“.

Той има магистърска степен по икономика и си търси работа. Ако не намери такава, ще се премести в страна от Европейския съюз. Подобно на други държави от Източна Европа, страната му е ударена от двойния удар – ниска раждаемост и висока емиграция.

Аднан живее с майка си Фатима извън Сараево, която има сюрреалистични спомени от раждането му.

„Разбрах, че нещо е необичайно, защото лекарите и медицинските сестри се събираха наоколо, но не можех да разбера какво се случва, казва Фатима. – Когато Аднан пристигна, тогавашният генерален секретар на ООН Кофи Анан бешев Сараево, за да кръсти шестмилиардното бебе на света. Бях толкова уморена, че не знам как се чувствах“.

Аднан и майка му прелистват албуми със снимки. На една от тях малко момче седи пред гигантска торта, заобиколено от мъже в костюми и военни униформи. „Докато другите деца имаха рождени дни, аз просто бях посещаван от политици“, казва Аднан.

Но имало и бонуси. Да бъде шестмилиардното бебе му дал шанса да се срещне с неговия герой, Кристиано Роналдо в Мадрид, когато бил на 11.

Той намира за зашеметяващо, че за 23 години световното население е нараснало с два милиарда души.

„Това наистина е много, казва той. – Не знам как ще се справи нашата красива планета.

Четете още

Избор на редактора