Прокуратурата иска забрана на две прокремълски организации

Окръжната прокуратура във Варна е поискала от съда забрана на паравоенните организации Българско национално движение (БНО) „Шипка“ и Български воински съюз „Васил Левски“, защото работят срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна вражда.

Главатар на БНО „Шипка“ е 65-годишният Владимир Русев, посочен от прокуратурата само с инициалите В.Р. Организацията извършва вербовка на хора за участие в отряди в подкрепа на Русия. Тя от години осъществява пропутинска пропаганда, насочена против Украйна. Другите двама лидери, посочени от прокуратурата, са Д.С. на 62 г. и И.Л. на 30 г. Тримата са поддържали контакти с крайнодесни в Германия, пише Дневник.

Преди няколко години германската телевизия ZDF излъчи репортаж от учение на организацията край българско-турската граница, в който мъж в маскировъчно облекло и скрито лице даваше инструкции на руски, а самият Русев обясни, че паравоенните групи, които ръководи, са безплатно обучавани от руски инструктори. Русев публикува в интернет под псевдонима „Валтер Калашников“.

Четете още

Избор на редактора