Списък със заплашвани магистрати открит в имоти на обвиняеми

“Няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани, да и им се оказва натиск, още повече върху дами и майки”. Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС) след като по-рано днес Софийската градска прокуратура е открила списък на престъплна група със заплашвани магистрати.

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза Илияна Кирилова.

Властите съобщиха, че досъдебното производство е започнато на 14-и септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления.

При претърсване на имоти на двама обвиняеми, проведено на 7-ми март, са открити наркотици и списъци, както и писма. В имота на единия от тях са открити кокаин и лист хартия, озаглавен “Вредители за уволнение”. Листът съдържа списък на съдии, прокурори и магистрати. Това каза говорителят на главния прокурор – Сийка Милева.

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет е черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети.

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано, стана ясно от пресконференцията.

По време на презентацията на прокуратурата бяха представени и 15 аудиозаписа на разговори между петима души.

На тях лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.

“По какъв начин държавата ще защити  гражданите и народа си, след като позволява да бъдат нападнати съдебната власт и българските институции? Това е въпросът,  на който трябва да отговарят служебното правителство и бъдещето НС”, попита Гешев.

Четете още

Избор на редактора