Прокуратурата остава без 20 млн. лева след 5:5 гласа в съда

След резултат 5:5 гласа, Конституционният съд (КС) изпадна в ситуация, при която не може да вземе решение. Процедурата бе по казуса с орязването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лева, което беше атакувано от главния прокурор Иван Гешев.

КС за трети път отряза Гешев, първо за задължителното му явяване в парламента, после за закриването на спецпрокуратурата и сега по питането му за милионите.

Според съдиите Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова искането е неоснователно и следва да бъде отхвърлено.

Според съдиите Павлина Панова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова и Красимир Влахов искането е основателно и следва да бъде уважено.

Ефектът е, че искането на главния прокурор е отхвърлено, тъй като нито едно от двете виждания „за“ и „против“ него не е събрало мнозинство от повече от половината от всички съдии, т.е. седем гласа, както изисква законът. Логично това поражда въпроса какво щеше да е решението, ако имаше още двама конституционни съдии.

До днес не се беше случвало намаленият състав да попречи на КС да вземе решение и да се постави въпросът какво би постановил, ако работеше в пълен състав от 12 членове, уточнява lex.bg.

Четете още

Избор на редактора