Прокурор поиска 19 г. затвор за Светлана Тихановска

Прокурорът по делото срещу представители на координационния съвет на беларуската опозиция поиска днес от градския съд в Минск да осъди задочно бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска и опозиционния активист Павел Латушко на 19 години лишаване от свобода, съобщи агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

В заключителната си пледоария прокурорът поиска Мария Мороз, Олга Ковалкова и Сергей Дилевски, които са в чужбина, да бъдат осъдени на по 12 години лишаване от свобода.

Държавното обвинение поиска също на Тихановска да бъде наложена глоба от 37 000 беларуски рубли (около 13,2 хиляди долара), а Латушко да заплати в полза на държавата сума, равностойна на 10 000 долара, която според разследващите, е получил като подкуп.

Делото срещу представителите на координационния съвет на беларуската опозиция започна на 17 януари в Минск. На всички подсъдими са повдигнати обвинения в заговор за завземане на властта, за създаване на екстремистка структура или нейното ръководство.

Подсъдимите са обвинени също в публични призиви за ограничителни мерки, насочени към причиняване на вреди на националната сигурност и в разпалване на социална вражда.

Тихановска е обвинена и в държавна измяна, а заедно с Мороз – в подготовка за участие в масови безредици, подготовка на лица за участие в групови действия, нарушаващи грубо обществения ред.

Тихановска, Ковалкова и Латушко са обвинени във възпрепятстване на работата на Централната избирателна комисия.

Срещу Тихановска и Латушко са повдигнати и обвинения в създаване и ръководство на екстремистки структури и в неразрешено присвояване на длъжност и правомощия на длъжностно лице.

На всички подсъдими задочно е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

40-годишната Тихановска живее в изгнание в Литва. Латушко е бивш министър на културата и бивш директор на беларуския държавен академичен театър и се намира в Полша.

Мороз, Ковалкова и Дилевски също са в изгнание.

Тихановска се кандидатира през 2020 г. на президентските избори в Беларус на мястото на съпруга си Сергей Тихановски, който беше хвърлен в затвора.

По време на предизборната си кампания тя привлече множество беларуси на своя страна и събуди надежди за промяна. Принудена да замине в изгнание, тази жена, която преди се представяше просто като домакиня, се превърна в лицето на демократичните сили в Беларус и враг на режима, чийто брутални злоупотреби тя неуморно изобличава, отбелязва АФП.

В интервю за АФП през януари Тихановска каза, че делото срещу нея е „фарс“ и „лично отмъщение“ на президента Александър Лукашенко срещу човека, разклатил властта му през 2020 г.

През декември 2021 г. нейният съпруг – популярният блогър Сергей Тихановски, беше осъден на 18 години затвор за „организиране на масови безредици“ и „подбуждане на омраза в обществото“.

Четете още

Избор на редактора