Промените в Конституцията влизат в зала във вторник

Законопроектът за изменение и допълнение на Конституцията на Република България е приет от комисията на второ гласуване. Очакваме гласуване в зала, което ще се случи вероятно във вторник.

Това каза пред журналисти Радомир Чолаков, председател на Комисията по конституционни въпроси, която прие на второ четене измененията в Конституцията. Депутатите приеха шест месечен срок, в който Народното събрание да приеме законите, които са свързани с измененията в основния закон и още три месеца срок след влизането в сила на въпросните законодателни изменения за провеждането на избори за членове на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет.

Чолаков добави, че е важно да постигнат бързо резултатите, които са си поставили за цел с тази реформа – а именно по-независим съд, по-бърз процес и повече усещане за справедливост в българските граждани. Това е само първата стъпка, сега ще предстоят изменения в законите за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс.

На въпрос защо не са се съобразили с критиките на професионалната общност относно фигурата на служебния министър-председател, че не може да е председателят на Върховния касационен съд (ВКС) или председателят на Сметната палата, Чолаков каза, че това е политически въпрос.

Решението на вносителите е в този смисъл, не виждам причина в момента да го коментираме, защото който и да беше предложен – щеше да има коментари.

Най-важното, което постигнахме днес е редакцията на принципа за непрекъсваемост на законодателния орган – за нас това е най-важното изменение в този пакет, касаещ служебното правителство, защото получавайки непрекъсваемост на законодателната власт ние получаваме контрол над служебното правителство, което и да е то и от когото и да се ръководи то, а това е най-важното за една парламентарна република. Разчитаме на много голяма подкрепа точно на този принцип в залата, коментира Чолаков.

След гласуването министър Атанас Славов отбеляза, че най-важното е българското общество да е доволно, нашите партньори и съюзници да са убедени, че постигаме независимо правосъдие и отчетност на прокуратурата.

При разискването на преходните и заключителни разпоредби с предвидени шест плюс три месеца срокове в тях, адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“  отбеляза, че Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат от 2 октомври миналата година и при това положение той ще изкара на практика две години след мандата си, а главният прокурор, който е изпълняващ длъжността, ще изкара повече от една година без мандат на поста си, което отново нарушава основния конституционен замисъл за това мандатите да бъдат в разумен срок.

Министър Атанас Славов му отговори, че това са разумни срокове, за да може да бъде обсъден и приет изцяло новият Закон за съдебната власт, подготвян в момента от работна група в Министерство на правосъдието. Славов заяви, че сроковете са оптимални.

Четете още

Избор на редактора