„Промяната“ иска коментар от Външно за казуса „Грозев-Русия“

„Продължаваме промяната“ ще поиска да бъде изслушан в парламента външният министър Николай Милков заради издирването от Русия на Христо Грозев.

„В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на изслушване в комисията по външна политика.“, огласи във Фейсбук депутатът от ПП Даниел Лорер. Той се позова на факта, че досега външният министър не е коментирал казуса.

Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, бе обявен за федерално издирване, като в картата в базата данни на руското МВР пише, че българският гражданин Грозев се издирва „по чл. НК“.

В какво точно е обвинен, не се уточнява. РИА „Новости“ съобщи, че Грозев се издирва за „разпространение на фейкове за руската армия“.

В Bellingcat екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи сериозни разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе обявена за чуждестранен агент през лятото, а дейността й – за нежелана в Руската федерация.

До българското външно министерство вече има парламентарен въпрос от Божидар Божанов (ДБ) дали ще извикат руската посланичка Елеонова Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист.

„Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро“, коментира Божанов в социалните мрежи.

Митрофанова трябва да бъде обявена за издирване в България, обявиха пък Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. „Ние идваме!“ се обръща към прокуратурата и българските правораздавателни органи за издирване на лицето Елеонора Валентиновна Митрофанова, родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград, Русия, във връзка с извършване на предполагаемо престъпление по Глава 1 от Наказателния Кодекс.

Действията на същата предполагат прикриване или затаяване на информация, във връзка с действията на шпионска мрежа на територията на Република България, във вреда на държавните интереси и националната сигурност на страната“, обявиха двамата.

Четете още

Избор на редактора