Промяната и ДБ отрязаха Борисов за общ кабинет

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ потвърдиха заявката си, че няма да се коалират с ГЕРБ. Това се разбра на брифинг на новата коалиция пет дни след изборния ден.

Всички партии в коалицията са взели решение, че няма да подкрепят кабинет с мандат или участие на ГЕРБ“, каза днес Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

„В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени места – градове, села, малки градове, областните центрове и София. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани за това, че европейският път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват. В следващата кампания ще обиколим и останалите над 2000 населени места в страната и да поговорим с всички български граждани, сподели той. – Това, което трябва също така да отчетем, обаче е, че има сериозни проблеми с провеждането на тези избори. Имаме 5 пъти повече невалидни бюлетини – 45 000 невалидни бюлетини в тези избори при по-малко от 9000 в предишните, които имаха същия брой гласоподаватели.

„В 2234 секции – или почти 17% от секциите – има разминаване между гласовете, регистрирани от машината и гласовете, които са вписани в секционните протоколи. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините – това е по информация на Министерството на електронното управление. По-притеснително е, че в 303 от 700 рискови секции, идентифицирани от Антикорупционния фонд, въобще не се е предавало видеонаблюдение. В 225 се е предавало, но с прекъсвания и без да се показват бюлетините на видеокамерата. Тоест от 700 от най-рисковите секции само в 172 има реално видеонаблюдение с ясно показани бюлетини“, добави Василев.

Кирил Петков също благодари на 621 069 избиратели, но отчете че: „явно трябва да вършим още работа. Когато 60% от българските граждани не са избрали да гласуват, това показва за нас, че работата е пред нас“

Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат е на база на ценности, обясни той.

„Не можем да подкрепим правителство с кадруването на Бойко Борисов“, каза Атанас Атанасов, председател на „Демократи за силна България“ (ДСБ).

„Нашата оценка е, че на тези избори обединението ни не успя да постигне своя пълен потенциал“, каза Христо Иванов.

Четете още

Избор на редактора