„Промяната“: Прокуратурата обвинява министър, следвал указания на ЕК

Днес българската прокуратура повдигна обвинение, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия (ЕК), заявяват от „Продължаваме Промяната“ (ПП) в позиция до медиите. Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу „Газпром“, коментират бившите управляващи.

В условията на едностранно и неочаквано спиране на доставките на газ от „Газпром“, което опита да подчини на волята си цяла Европа, ние не се огънахме, заявяват още от партията на бившия премиер Кирил Петков.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че три длъжностни лица са с повдигнати обвинения във връзка с „Булгаргаз“. Разследването е по няколко линии, основно във връзка с формирането на официална позиция на „Булгаргаз“ за предложената схема на плащане за доставки на газ от „Газпром“ по договора, изтекъл в края на миналата година. Бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост и за това, че не е контролирал бившия директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. С обвинение за безстопанственост е и Йоцов. Заместникът на Николов – Данаил Николов, е обвинен за престъпление по служба.

От „Продължаваме Промяната“ посочват, че българската държава е била зависима от десетилетия и цялата газова система е била в хватката на един доставчик – „Газпром“. След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества, се казва още в позицията.

Когато правителството на ГЕРБ харчи три милиарда български средства за една тръба, която не дава никаква диверсификация, тръба, която има единствена цел да заобиколи Украйна, тръба, която даже няма капацитет да достави и една молекула газ за България, и тръба, която се построи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност, българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори, посочват от ПП.

От партията коментират, че прокуратурата „не е гъкнала“ и когато по време на същото управление са намерени много причини да не се случва гръцката връзка за доставка на азерски газ, въпреки че е три пъти по-евтино за България.

„С кабинета Петков България за пръв път от години имаше правителство, което защити българския национален интерес и достойнството на българските граждани и институции. Между България и „Газпром“ имаше договор и той трябва да се спазва“, заявяват от партията. „В този момент България беше пример и за Европа, като успя за две седмици да стане от 95% зависима до 0% зависима от руски газ. Бяха осигурени два кораба с втечнен газ, така че да няма нито ден без газоподаване за българските домакинства и бизнес на цена, която беше същата като тази по неспазения договор с „Газпром“. България показа, че има смелостта, но и готовността да отхвърли газовата атака“, допълват от ПП.

Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение, коментират от партията.

Днешната пиар акция на прокуратурата в навечерието на изборите е поредното доказателство, че е дошло времето, в което добрите сили с каузи да се обединят, за да може България да разгърне пълния си потенциал на справедливо общество, в което всеки е свободен да осъществи мечтите си, заявяват от „Продължаваме Промяната“.

Четете още

Избор на редактора