„Промяната“: Радев не зачита решения на парламента

Със своите изказвания от Брюксел президентът Румен Радев демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народното събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати. Това се посочва в позиция на „Продължаваме Промяната“ (ПП), изпратена от пресцентъра на партията, по повод изразената от държавния глава позиция по отношение на санкциите срещу руското ядрено гориво и изпращането на военна помощ за Украйна.

Преди участието си в Европейския съвет, Румен Радев заяви пред български журналисти в Брюксел, че България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, „защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика“. По повод помощта за Украйна президентът заяви, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска, добави държавният глава.

Според „Продължаваме Промяната“ президентът рискува да постави България в изолация на международната сцена.

„Независимо че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата – Народното събрание“, допълват от ПП.

От партията припомнят, че на 9 декември 2022 г. парламентът е одобрил изпращането на военна подкрепа за Украйна.

„На следващо място, със 156 гласа „за“ на 9 ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сферата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един единствен доставчик. Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи за това, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България“, смятат от партията.

ПП припомнят, че след спирането на доставките от „Газпром“ България е намерила алтернативни източници. Служебното правителство положиха неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от „Газпром“ и директно заеха позиция против интересите на България по отношение на потенциалния арбитражен спор между страната ни и „Газпром“, допълват от партията.

„Българските национални граници и националната ни сигурност, както и тези на която и да е друга суверенна държава, не могат да зависят от хрумванията на диктатор като Путин. България е демократична суверенна парламентарна република, част от ЕС и НАТО“, завършва позицията на ПП.

Четете още

Избор на редактора