Промяна в закона: Пиян и надрусан шофьор – задължително в затвора

Водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици и причинителите на катастрофа със загинал, да получават неотменно ефективна присъда. Такива законови промени подготвя работна група към МВР и Министерство на правосъдието, заяви по БНР главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени за разглеждане в 48-ото Народно събрание. „На тези водачи им се отнемат книжките. Когато има основание, им се търси наказателна отговорност, дерегистрират се автомобилите им. Сега много често се сключват споразумения и водачите получават присъда, която е наполовина на административното наказание“, каза Тодоров.

Шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба и да има лимит на нарушенията на пътя. След второ провинение, на третото да има нещо различно – да ти вземат книжката и да се търси наказателна отговорност. Това са част от предложенията за промяна в закона.

Главният секретар на МВР заяви още, че при установяване на виновно поведение по казуса „Семерджиев“, ще има рокади в ръководството на „Пътна полиция“. В момента срещу повече от 40 служители на МВР се води дисциплинарно производство за образуване на „полицейски чадър“ върху Семерджиев. То се очаква да продължи около два месеца.

„Има служители на ръководно ниво в Пътна полиция – началници групи и началници сектори, които са издавали наказателно постановление на Семерджиев, при положение че в тези случаи той е носил наказателна отговорност. Тази практика е продължавала назад във времето – при проверки да се неглижира нарушението.

Стартирани са дисциплинарни производства и където е необходимо, ще понесат съответната дисциплинарна отговорност. Дали ще бъдат уволнени служителите на МВР, зависи от провинението, допуснато от всеки един от тях“, каза Тодоров.

От началото на август са заловени над 1400 водачи, установени да управляват след употреба на алкохол, над 1250 неправоспособни шофьори и над 700, употребили наркотици.

Четете още

Избор на редактора