Протестите в Париж се ожесточават, атакуват мощни корпорации

Демонстранти нахлуха снощи за кратко в сградата на оператора на фондовата борса „Юронекст“ (Euronext), намираща се в парижкия бизнес квартал „Дефанс“, предаде Ройтерс. Те настояват големите компании да плащат повече, за да финансират пенсиите в страната.

„Казват ни, че няма пари за пенсии“, заяви Фабиен Вийдьо от синдиката „Сюд-рейл“ (Sud-Rail). „Няма нужда тези пари да се вземат от джобовете на работещите, когато са налични в джобовете на милиардерите“.

Развявайки синдикални знамена, група от няколкостотин демонстранти окупира фоайето на сградата на „Юронекст“, скандирайки: „Ние сме тук, ние сме тук, дори и Макрон да не иска да сме тук“, както и „Оставка за Макрон!“

По-рано този месец подобни сцени се разиграха и в офисите на инвестиционния гигант „Блекрок“ (Blackrock) в Париж.

През уикенда Макрон подписа спорния закон за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Това се случи след три месеца протести и въпреки проучванията на общественото мнение, показващи, че мнозинството французи са против реформата.

Но протестиращите в „Дефанс“, както и тези, които нападнаха президента в Елзас в сряда, ясно показаха, че не искат да затварят страницата. „Ще продължим да протестираме до оттеглянето на пенсионната реформа“, скандираха демонстриращите в „Дефанс“.

Четете още

Избор на редактора