Протестите в Тбилиси срещу „агентите“ стават постоянни

Протестите в грузинската столица Тбилиси, след като парламентът подкрепи на първо четене закон за “чуждестранните агенти“, стават постоянни. Опозицията го определи като закон в „руски стил“, който ще заклейми гражданското общество и независимите медии в Грузия.

Часове по-рано полицията влезе в сблъсъци с демонстранти, някои от които хвърляха бутилки със запалителна течност и камъни. След това множеството се събра пред парламента, където някои хора събориха леките метални бариери, предназначени да държат хората далеч от сградата, предава БНР.

Законът изисква неправителствени организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като “чуждестранни агенти“. Русия прие своя собствена версия на закона за „чуждестранните агенти“ през 2012 г.

Вчера грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на „европейските и световните стандарти“.

Шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че законът е „несъвместим със стойностите и стандартите на ЕС“. Той е в разрез със заявената от Грузия цел за присъединяване към Европейския съюз, се посочва в изявление на службата.

Президентът на страната Саломе Зурабишвили заяви, че подкрепя протестиращите, казвайки, че те представляват “свободна Грузия, която вижда бъдещето си в Европа“ и ще наложи вето на закона, предаде БТА.

В този вид законът може да окаже смразяващ ефект върху гражданското общество и медиите и да донесе отрицателни последици за грузинците.

ЕС настоятелно призовава Грузия да спази своя ангажимент за насърчаване на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Четете още

Избор на редактора