Протести пред парламента – АПИ, градушките, Бърза помощ, все за пари

Протест с искане за по-високи доходи ще има и днес пред Народното събрание.

В 8:30 ч. работници и служители от Агенция „Пътна инфраструктура“, Националното тол управление и от „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР ще се съберат пред служебния вход на парламента. Те настояват за увеличение на възнагражденията си.

Демонстрацията е част от протестните акции на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и на нейни основни членове, които се провеждат под наслов „За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите“.

Вчера пред парламента протестираха работещи от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по горите, както и служители в „Напоителни системи“ и Селскостопанската академия, с искане за 20-процентов ръст на заплатите. Акциите на синдиката ще продължат и днес. Те са на фона на дебатите за приемането на проектобюджета за 2023 година.

В 11:30 ч. Националният синдикат „Защита“ ще организира национален протест на служителите в центровете за спешна медицинска помощ. Преди дни те протестираха пред Министерството на здравеопазването с искане за повишаване на възнагражденията с 30% за медицинските специалисти и с 60% за шофьорите, за подобряване на условията на труд, за промяната на категорията на труд, както и за решаване на проблема с липсата на кадри в системата на спешната помощ.

Четете още

Избор на редактора