Протест на линейките, шофьорите искат 1400 основна

Основната заплата на шофьорите, работещи в центровете за Спешна помощ, да стане 1400 лв. За това настояват протестиращи, организирани от Синдикат „Защита“. Блокирано е кръстовището на бул. „Ал. Стамболийски“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“ в посока Лъвов мост, предаде БНР.

Протестът е пред сградата на Министерството на здравеопазването и в него са се включили работещи от центрове и филиали от Центрове за спешна медицинска помощ от Видин, Пазарджик и София.

„Настояваме заплатите на шофьорите да се увеличат, тъй като към момента те са приблизително еднакви със заплатите на санитарите“, каза лидерът на Синдикат „Защита“ Красимир Митов.

Отпуснатите над 40 млн. лв. за центровете за Спешна медицинска помощ през миналата година не било ясно как са разпределени. След среща с министъра на здравеопазването на 20 март Митов коментира, че в центровете за спешна медицинска помощ в страната и в столицата са повишени средствата за заплати, но недостатъчно, като най-ощетени са шофьорите.

В отговор на въпрос за решенията, взети по време на срещата, Митов посочи, че „основното оправдание е, че докато няма бюджет, в посока увеличение на трайните трудови възнаграждения, нищо не може да се направи“.

На срещата му е било предложено да се обърнат за съдействие към общините за финансирането на шофьорите. Според Митов най-ощетени са шофьорите, работещи в центровете.

Четете още

Избор на редактора