Прът за овчарски скок марка „Габриел“

Поредицата от опити на Бойко Борисов за излизане от изолацията е един от основните сюжети в българската политика през последните две години. Това измъкване от обръча има три последователни етапа. Трите парламентарни вота през 2021 г. бяха разглеждани като референдуми „за“ и „против“ Борисов.

Сега не е така, управлението на бившия пожарникар вече е 2 години назад във времето, а и той се отказа от премиерския пост, за да не дава възможност на противниците си да се обединят и да фокусират ударите си срещу него.

Вторият етап от разкъсването на изолационния обръч бе маркиран от факта, че останалите парламентарни групи вече седнаха на една маса да водят разговори с ГЕРБ – било за законодателни приоритети, за избор на парламентарен шеф или за правителство.

Борисов обаче все още не излязъл напълно от изолацията ако не прескочи третата, най-важна бариера – съставянето на правителствена коалиция под негова егида. Летвата е поставена доста нагоре, затова Мария Габриел с нейната брюкселска биография трябва да послужи като прът за овчарски скок, с помощта на който ГЕРБ да се издигне на голяма политическа височина.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ няма да помогнат на Борисов да завърши излизането от изолацията. За Кирил Петков и Асен Василев отношението към ГЕРБ е екзистенциален въпрос, от който зависи политическото им съществуване. Върху фундамента на „Продължаваме промяната“ е изписано „Ние ще отстраним Борисов“, затова те не са привлечени от брюкселската правоверност и атрактивност на г-жа Габриел, въпреки че нейната кандидатура е евроатлантическо послание, насочено именно към тях.

Кирил Петков няма да се излъже за коалиция с ГЕРБ дори и Борисов да му предложи най-милото си – поста на централен нападател в Бистришките тигри.

В сравнение с ПП-ДБ, Борисов има много повече поле за маневри – той привлича избиратели със собствената си персона и чрез клиентелистките мрежи, изградени в годините на управлението му.

Така че може да си позволи коалиция с ДПС и БСП. Хората на Пеевски и Доган са винаги готови да влязат в управлението, сега въпросът се свежда до това дали Корнелия Нинова ще пристане на Борисов.

Кандидатурата на Мария Габриел не е най-добрият начин за привличане на социалистите към коалицията на ГЕРБ – все пак кандидат-премиерката идва от омразния на г-жа Нинова Брюксел – от там натискат за Истанбулската конвенция и пак там резидират евродепутатите от БСП, които от доста време са душмани на соцлидерката.

Но да видим как ще протекат пазарлъците, аз не се наемам да прогнозирам резултата от тях.

От Фейсбук профила на автора

Четете още

Избор на редактора