Пускаме износ на оръжия за 1 млрд. лева

Още този петък ще подпиша заявления за износ на оръжие за 1 млрд. лева. Това съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на представянето на екипа си.

„От експертна гледна точка няма проблем. Ще одобря всичко, което отговаря на закона. Предполагам, че ще има и заявки за Полша – ще подпиша и тях. Ще се съобразявам с решенията на предишния парламент“, допълни той.

Първостепенна задача пред нас е да подготвим икономиката за идващата зима като основните теми за бизнеса и домакинствата са повишените цени на горивата и електроенергията, както  и сигурността на доставките на газ.

„Инициирахме анкета до българския бизнес, за да имаме реалната картина – колко български предприятия работят на газ, колко имат алтернативи и колко бързо могат да се адаптират, ако доставките намалеят или спрат“, каза министърът.

Той поясни, че министерството активно работи в създадения Кризисен щаб към Министерски съвет и тези данни ще бъдат предоставени за взимане на най-добрите решения за индустрията ни. Вече е проведена и среща с контролните органи към министерството за повече инспекции свързани с горивата. Към момента се констатират малък процент нарушения, като тази тенденция трябва да бъде запазена, подчерта той. „С контролната дейност целим спокойствие на потребителите, но без допълнителен натиск за изрядния бизнес“, каза още министърът на икономиката.

Акцент в работата на Министерството на икономиката и индустрията през следващите месеци ще бъдат мерките за подобряване на бизнес средата. „Ще имаме активен диалог и конкретни мерки с бизнеса, анализ на нормативна уредба и промени където това може да се случи без действащо Народно събрание“, каза още той.

„Предстои годишната среща на търговските представители  (СТИВ), за да се набележат мерки за изпълнение сега и веднага, защото утре ще е късно“, каза министър Стоянов по отношение външноикономическата политика. В тази област се предвижда фокус не само върху привличането на нови инвеститори, но и подкрепа на българските предприятия за запазване на позиции на традиционни пазари и навлизане на нови.

Никола Стоянов подчерта, че ще работи активно с Министерството на иновациите и растежа по въпроси свързани с инвестиционния климат и инвестиционната среда. „Всяка криза е и възможност“, подчерта той и цитира международно проучване, според което ¼ от европейските компании обмислят релокация на инвестициите си в Азия.

„Сега е моментът България да бъде активна и да направим всичко по силите си, за да се позиционираме по-добре като инвестиционна дестинация“, каза още икономическият министър.

Четете още

Избор на редактора