Пуснаха за обсъждане плановете по „Зелената сделка“ в месеца за отпуски

Часове преди бившият вече енергиен министър Александър Николов да сдаде поста, на страницата на ведомството му бяха публикувани за обществено обсъждане плановете за справедлив преход на най-засегнатите региони от „Зелената сделка“ – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Документите са подготвени съгласно Регламент (ЕС) на Европейския парламент и на Съвета от юни 2021 г., който предвижда създаване на Фонда за справедлив преход (ФСП). Плановете са условие, за да получим от този фонд 1.178 млрд. евро, от които 505 млн. евро от многогодишната финансова рамка и 673 млн. евро по инструмента „Следващо поколение ЕС“). Те предвиждат дейности за стабилизиране на регионите и преквалификация на миньори и заети в ТЕЦ-овете до 2030 г.

Целта на плановете е да посочат мерки, които да смекчат последици от т. нар. „Зелена сделка“ като подпомогнат най-засегнатите територии и работници. По тях ще бъдат разпределяни и сумите от ФСП.

Област Стара Загора е определена като най-засегната от прехода, тъй като четирите въглищни ТЕЦ и мини са разположени на територията на областта, включително и най-големия ни енергиен комплекс на въглища – „Марица Изток“, в който работят над 15 000 души. Следват Перник и Кюстендил.

Предвижда се създаване на междурегионални центрове за професионално обучение и образование на миньорите и служителите на ТЕЦ-овете за нови работни места. В тях те ще придобиват нови умения, образование и квалификацията, професионално обучение и др. Мерките включват кариерно консултиране на безработните и помощ за намиране на работа, включително и за групите в неравностойно положение и младежите.

Дейностите са групирани в три стълба – за устойчиви енергийни решения, социална подкрепа и заетост и разнообразяване наместната икономика за създаване на нови работни места – стартирането на нови предприятия, които да осигуряват работа на миньори и енергетици.

В разработването на документите са участвали експерти от „ПрайсуотърхаусКупърс България“ ЕООД по „Техническа помощ за справедлив преход в България“, финансиран от ЕС.

Заинтересованите страни ще имат 14 дни за мнения, коментари и предложения, т.е. до 16 август, в разгара на летния сезон и отпуски.

Съгласно договореното по „Зелената сделка“ с ЕС, България трябва да затвори  въглищните мини и ТЕЦ-ове до 2038 г., което предизвика масови протести и недоволство на пряко засегнатите миньори, енергетици, на семействата им и на професионалните синдикати.

Четете още

Избор на редактора