Пускат строителния бос Велико Желев срещу 20 000 лева гаранция

Строителният предприемач Велико Желев излиза от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева. Решението е на наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура, според когото не се налага Желев да бъде задържан за постоянно под стража. Държавното обвинение е наложило на Желев забрана да напуска страната.

Софийската градска прокуратура обвини строителния предприемач Велико Желев в изнудване със сила на негов служител, съобщи БНР.

Желев беше задържан в понеделник вечерта от МВР по тяхно разследване за нанасяне на телесна повреда на негов подчинен. Първоначално със случая се зае Софийската районна прокуратурата, от където излезе и новината, че строителният предприемач е действал с още двама души, които се издирват.

„Пострадалото лице е разпитано многократно. Принудата, упражнена срещу пострадалия, е по повод имуществено разпореждане, поемане на финансови задължения. Става въпрос за дружествени отношения в рамките на дружеството. Това е бил бивш негов служител. Разследването е, че е бил принуден да подпише документи, които са с невярно съдържание.“

Това каза заместник-районният прокурор на София Борислав Георгиев, който допусна, че делото може да отиде в Градската прокуратура. Така и стана.

Става дума за случай от 24 февруари тази година. Тогава на адрес в столицата Велико Желев направил опит да принуди чрез сила, лице с инициали Б. А. , за да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лв.

Прокуратурата съобщава за нанесени удари в областта на лицето и тялото, които са довели до лека телесна повреда.

Въпреки констатираното съвпадение на ареста на Желев с проверките, които МВР и Регионалното министерство правят на качеството на пътищата в страната, от прокуратурата отрекоха такава връзка.

Преди да стане ясно какво е обвинението на Велико Желев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев призова: „Да се види има ли връзка между ситуацията, която сега се огласи, и образуването производство за принуда, след като е било такова за средна телесна повреда, и авансовото плащане от малко над 48 милиона по отношение не един от лотовете на АМ „Хемус“.

Четете още

Избор на редактора