Путин в Саудитска Арабия и Емирствата за 24 часа

Руският президент Владимир Путин ще посети днес Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, въпреки че срещу него има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

По данни на Кремъл работните посещения ще бъдат насочени към двустранните отношения, както и към координацията на действията по отношение на петролните пазари между страните производителки на нефт, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Всичко това ще стане на практика в рамките на 24 часа“, каза Песков за краткото пътуване. Путин за последен път посети Саудитска Арабия и ОАЕ през 2019 г., преди пандемията от коронавирус.

Чуждестранните контакти на лидера на Кремъл са ограничени заради дипломатическата изолация на Русия след инвазията в Украйна. Това ще бъде първата визита на Путин в държави, които не са близки съюзници – като Китай, Беларус или Казахстан – откакто разпореди пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва ДПА.

Нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ са подписали учредителния договор на Международния наказателен съд, което означава, че не са длъжни да задържат Путин заради заповедта, обвиняваща го, че е лично отговорен за отвличането на деца от Украйна по време на войната му срещу страната.

Въпреки това посещението идва в момент, когато въоръжени полицаи на ООН патрулират в част от изложбения център в Дубай, където се провежда срещата за климата КОП28 и който сега се счита за международна територия.

В публикуваната рано тази сутрин информация от руската държавна информационна агенция ТАСС за пътуването на Путин не се споменава, че президентът може да посети мястото на провеждане на КОП28. Съветникът на руския президент Юрий Ушаков е цитиран да казва, че Путин ще има „среща в двореца“ и разговори на четири очи с лидера на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Четете още

Избор на редактора