Путин обяви 4 области от Украйна за руски на церемония в Кремъл

Руският президент Владимир Путин обяви официално анексията към Руската Федерация на украинските територии, които са под неин контрол.

Той обяви, четири нови субекта на Руската федерация: самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и окупираните части на Херсонска и Запорожка област в Украйна. Като основание за това бяха посочени проведените референдуми под дулата на оръжията на руските окупатори. Според Путин в тези територии са гласували милиони и изявили правото си на историческо самоопределение

Церемония по подписване на договорите за влизане на новите територии в Руската Федерация започна в 15 ч. в Георгиевската зала на Кремълския дворец.

По традиция, Путин закъсня около 18 минути.

Руският президент призова Украйна към преговори.

Но той също така подчерта, че гражданите на Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон са направили „своя избор“ и каза, че анексирането на украинска територия вече не подлежи на обсъждане.

Путин иска всички в Киев и на Запад да чуят, че тези в регионите на Донбас ще станат руски граждани завинаги. Киевските власти трябва „да приемат това волеизявление с голямо уважение“, твърди той.

„Русия ще защити земята си с всички средства, с които разполага, „за да осигури безопасен живот на нашите хора“. Русия ще възстанови руините в градовете и селата и ще развие инфраструктурата, здравеопазването и образованието“, обеща президентът.

Четете още

Избор на редактора