Путин осмян в клипове на Pet Shop Boys и Limp Bizkit

Легендарното британско синтпоп дуо Pet Shop Boys пусна любителски клип към демоверсията на новата си песен Living in the Past с кадри от инаугурацията на руския президент Владимир Путин.

Във видеото освен днешния диктатор се появяват кадри от откриването на паметника на Йосиф Сталин във Волгоград по случай 80-годишнината от победата в Сталинградската битка във Втората световна война и от арести на активисти по време на протестни митинги в Москва.

За няколко секунди се мяркат и образите на опозиционерите Алексей Навални, който в момента е в затвора, и на убития през 2015 г. Борис Немцов. Музикантите публикуваха краткото черно-бяло видео в канала си в YouTube.

В композицията вокалистът Нийл Тенант и кийбордистът Кристофър Лоу остро критикуват Путин и неговия режим. Както се казва в текста, тиранинът от Кремъл се стреми от него да се страхува целият свят и иска повече смърти с „неговото име на уста“.

„Искам да се боят от мен, както всички се бояха от него (от Сталин – б.р.). Арестувани или разстреляни, но всички те го почитаха. Аз съм живо въплъщение на каменно сърце. Отвътре отдавна съм мъртъв“, са реплики на Путин в баладата Living in the Past.

„Миналото дори не е минало. Ето колко дълго продължава“, пее се в припева. Последният куплет завършва с думи на лирическия герой, че няма намерение да се предава и никога няма „да се подчини на новия световен ред“.

На свой ред, американската рап-метъл група Limp Bizkit миналата седмица пусна клип към песента Out of Style – от излезлия през 2021 г. албум Still Sucks – с участието на виртуален Путин. С помощта на технологията „дийп фейк“ във видеото музикантите присъстват с лицата на руския президент, украинския лидер Володимир Зеленски, стопанина на Белия дом Джо Байдън, върховния водач на КНДР Ким Чен Ун и председателя на Китайската народна република Си Дзинпин.

Според сюжета на клипа всички се събират да свирят в един гараж, а текстът започва със строфите: „Не можем да променим миналото, но можем да започнем от днес да правим утрешния ден по-добър“.

И още: „Ние всички трябва да бъдем в един отбор“, призовават музикантите, продали над 40 милиона копия от албумите си по света и трикратно номинирани за „Грами“.

Видеото е заснето от режисьора Марк Класфелд и вокалиста на Limp Bizkit Фред Дърст, който именно се превръща в руския диктатор Владимир Путин. Появява се и образът на холивудския ас Том Круз.

Четете още

Избор на редактора