Путин отстрани Шойгу, твърди британското военно разузнаване

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е бил отстранен от поста и сега оперативното командване в Украйна директно контактува с президента Владимир Путин. Това твърди в туит Британското министерството на отбраната.

В редовната дневна сводка на военното разузнаване се казва, че отстраняването на Шойгу се дължи на „проблемите, които Русия изпитва в Украйна“.

Разузнаването разполага с информация, че генералът редовно е „обект на присмех“ от офицерите и войниците за „неефективното и неадекватно ръководство“, откакто напредъкът на Русия в Украйна бе възпрян.

Преди да стане министър на отбраната на страната, Шойгу е прекарал дълго време в строителството и в Министерството за справяне с кризисни ситуации, информират още от британското министерство на отбраната. И допълват, че вероятно той „отдавна страда с опитите да подобри репутацията си на човек, който няма необходимия военен опит“.

Сергей Шойгу е сериозно подозиран, че е откраднал големи пари от предназначените за руската армия. Той е известен и с факта, че има официална къща-музей на свое име в родното му село в затънтената провинция Тыва, която се поддържа от държавата и в която специален гид разказва за детството и юношеството на висшия чиновник. Къщата-музей „Шойгу“ се посещава от около 10 човека годишно, показа филм на руски канал в началото на войната в Украйна.

Четете още

Избор на редактора