Путин иска еднакви заплати за военните и доброволците

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че за всички, които се сражават за Русия с оръжие в ръка, трябва да има равни условия, предаде ТАСС.

Путин обяви това на среща с Андрей Турчак, заместник-председател на Съвета на федерацията и ръководител на работната група по т. нар. специална военна операция в Украйна.

Президентът постави задачата да се уеднаквят заплатите на различните категории военнослужещи, участващи в специална военна операция.

На срещата си с държавния глава Турчак посочи, че това на практика е направено за тези, които са на фронтовата линия. В отговор на изразено частично несъгласие от страна на президента Турчак обясни, че продължава да има дисбаланс между плащанията на „военнослужещите на договор и доброволците“.

„Мобилизираният доброволец получава 195 000 рубли месечно (4230 лева), независимо къде се намира – на фронтовата линия или в тила, а служещият по договор – само ако е директно на фронтовата линия“, каза Турчак.

Като пример политикът посочи, че началник-щабът на армейския авиационен полк, разположен в един от фронтовите райони, „по дефиниция участва в изпълнението на задачите по противовъздушна отбрана“, но „получава в пъти по-малко от един тиловак, който е „отвъд чертата“ в зоната на специална военна операция.

Той предложи „да се извърши прецизна законодателна работа и да се изравни положението на всички участници в специалната военна операция“. „Именно това трябва да се направи“, подкрепи го президентът.

Четете още

Избор на редактора