Започват тестове на комбинирана ваксина срещу КОВИД и грип

Американската фармацевтична компания „Пфайзер“ и германският й партньор „Бионтех“ обявиха начало на първа фаза на клинични изпитания на комбинирана ваксина срещу КОВИД и грип, съобщиха АФП и Ройтерс.

Двете компании създадоха и най-използваната в света ваксина срещу КОВИД-19.

Комбинираната ваксина срещу новия коронавирус и срещу грипния вирус ще използва технологията на информационна РНК.

„Гъвкавостта и бързото производство на иРНК технологията показа, че тя е подходяща и за други респираторни заболявания“, каза Анналиса Андерсън, научен директор на „Пфайзер“ в разпространено изявление от компанията.

Комбинираната ваксина вече е поставена на първия доброволец. Тя включва противогрипна ваксина и доза от усъвършенствания препарат за КОВИД -19, разработен за защита от варианта Омикрон. Тестовете ще се провеждат в САЩ сред 180 души на възраст от 18 г. до 64 г., които ще бъдат проследени за период от шест месеца.

Американската компания „Модерна“, която също разработи ваксина срещу КОВИД, прави изпитания и на комбинирана ваксина срещу грип и КОВИД-19. В средата на октомври биотехнологичната компания от САЩ „Новавакс“ обяви „положителни резултати от първа и втора фаза“ на изпитания на подобна ваксина.

Четете още

Избор на редактора