Първата саудитка полетя в космоса

Частна космическа мисия, организирана от американската компания Аксиом спейс, излетя снощи към Международната космическа станция. Един от първите двама саудитски астронавти, които ще посетят МКС, е жена, съобщи Франс прес.

Раяна Барнауи и Али ал Карни са придружени от още двама членове на екипажа. Мисията се ръководи от Пеги Уитсън, бивша астронавтка на НАСА, която е летяла до МКС три пъти. Пилот е американският бизнесмен Джон Шофнър.

Мисията, наречена „Мисия аксиом 2“ („Ax-2“ на английски), стартира малко преди 17,40 ч. местно време (21,40 ч. по Гринуич) на борда на ракета Фалкън 9. Тя излетя от от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида.

Четиримата астронавти използват капсулата „Дракон“ на Спейс екс, за да достигнат до МКС. Очаква се да я достигнат днес, около 13:24 ч. по Гринуич, като ще прекарат в орбита 10 дни.

Единият от ускорителите на ракетата се върна на Земята и се приземи в определената за целта зона, което е „първи подобен случай за пилотирани космически полети“, съобщи компанията в Туитър.

„Да бъда първата жена астронавт от Саудитска Арабия и да представям региона е голямо удоволствие и чест“, заяви Раяна Барнауи, учен по образование, на пресконференция няколко дни преди изстрелването.

Тя довери, че е възхитена от идеята да разговаря с деца от МКС: „Да мога да видя лицата им, когато за първи път видят астронавти от своя регион, е много вълнуващо“, заяви тя.

В реалния живот Али ал Карни е пилот на изтребител. „Винаги съм имал страст към изследването на непознатото и съм се възхищавал на небето и звездите“, обяснява той. „Така че това е прекрасна възможност да преследвам тази страст и този път да летя сред звездите“.

Богатата на петрол държава вече е изпращала един свой гражданин в космоса. През 1985 г. саудитският принц Султан бин Салман участва в американска мисия.

Това ново космическо пътуване е част от стратегията на ултраконсервативното кралство за подобряване на имиджа на страната, в която допреди няколко години на жените не беше разрешено да шофират, отбелязва АФП.

Четете още

Избор на редактора