Първа мозъчна операция на бебе в корема на майката

Учени от САЩ извършиха за първи път операция на мозъка на неродено бебе, като са помогнали да се предпази от развитието на аневризма (патологично разширение на кръвоносен съд) на вената на Гален – един от най-често срещаните вътреутробни дефекти в развитието на съдовете, съобщи пресслужбата на Американската сърдечна асоциация (ANA), цитирана от БГНЕС.

Използвахме ултразвукова емболизация (запушване), за да възстановим нормалната функция на вената на Гален в мозъка на бебето, преди то да се роди. Бяхме щастливи да видим, че тази част от клиничното изпитване е напълно успешна – шест седмици след раждането бебето се развива нормално, храни се и наддава на тегло, заяви Дарън Орбах, доцент в Харвардския университет.

Аневризмата на вената на Гален е един от най-разпространените и фатални съдови дефекти в мозъка на новородени и неродени бебета. Той е резултат от съдови аномалии в артериите, свързани с вената на Гален, един от най-големите кръвоносни съдове на черепа. Тези аномалии драстично увеличават натоварването на сърцето на детето след раждането, поради което 50-70 % от носителите на този дефект умират през първите месеци от живота си.

Четете още

Избор на редактора