Първите въздушни линейки ще са в София и Д. Митрополия

Двата хеликоптера, които ще бъдат взети на лизинг, ще бъдат в оперативни бази в Долна Митрополия и на летище „Враждебна“, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. По думите му това са базите, в които двата хеликоптера ще стоят в готовност и при нужда ще оказват спешна медицинска помощ. Хеликоптерите ще летят само през деня, посочи Златко Златев, генерален директор на Държавния авиационен оператор.

Уточнени са местата с болници, на които могат да се изградят хеликоптерни площадки, посочи още министър Меджидиев. По думите му предложенията за възможните площадки ще бъдат представени на Министерството на транспорта и на Министерството на отбраната, за да се уточни дали отговарят на изискванията. След това предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането на площадките, допълни той.

На по-късен етап, след подписване на договор с фирмата „Леонардо“, която ще достави шест хеликоптера, ще бъдат освободени средства за изграждане на останалите оперативни бази, посочи още ген. Златев. По думите му предстои обществена поръчка за наемане на въздушен оператор. Първият хеликоптер от „Леонардо“ се очаква да пристигне до 15 декември тази година.

Започва и процедурата по определянето на екипа и изграждането на координационния център в София, програмата за обучение на медици е готова, като следващата седмица ще започне подборът на медиците, допълни министър Меджидиев. Курсът на обучение ще бъде три седмици, като в началото ще бъдат обучени десет екипа.

Създава се и екипът, който ще управлява координационния център, като се предвижда центърът да си сътрудничи със структурите на спешната помощ, със системата на тел. 112, както и с министерствата на отбраната и на вътрешните работи, допълни той.

Надяваме се да не се създават умишлено пречки, за да може в най-кратки срокове да имаме тези два хеликоптера, каза още министър Меджидиев.

Четете още

Избор на редактора