Първият български еднорог „Пейхоук“ вече на родния пазар

Компанията за улеснени картови разплащания „Пейхоук“ (Payhawk), която през 2022 г. стана първият български еднорог (стартъп, предлагащ иновативни услуги и продукти, оценен на 1 млрд. долара), обяви, че ще започне да предлага услугите си и на българския пазар от тази година. Това съобщи пред журналисти и партньори съоснователят на компанията и неин главен изпълнителен директор Христо Борисов.

В тази връзка, както и с цел разширяване дейността на „Пейхоук“ на глобално ниво ще бъдат наети 120 души, като 65 от тях ще бъдат в България, където компанията откри свой нов офис. В него се планира да работят над 300 специалисти в областта на информационните технологии, финансите, правото и др.

Една от целите на новия офис е подпомагането на стартъп екосистемата в България посредством организирането на събития, насърчаващи иновациите, предприемачество и развиването на нови технологии, каза още Борисов.

„Пейхоук“ предлага дебитни карти и платформа за управление на разходи на своите клиенти, които са други бизнеси, искащи да улеснят разплащанията и счетоводството си. В дебитните карти всеки служител получава определен лимит от сума, като различни функционалности позволяват те да се използват в определен период от време в определена държава и др.

Финтех компанията, която оперира в 32 държави, е с централа в Лондон и е основана през 2018 г. от Христо Борисов, Бойко Караджов и Константин Дженгозов. Подкрепена е от инвеститори като „Лайтспийд венчър партнърс“ (Lightspeed Venture Partners), „Грийноукс“ (Greenoaks), „Кю И Ди инвестърс“ (QED Investors), „Ърлибърд диджитал ийст“ (Earlybird Digital East) и „Илевън венчърс“ (Eleven Ventures), като представители на част от тях присъстваха на откриването на новия офис на „Пейхоук“.

Четете още

Избор на редактора