Първи резултати от изборите в Турция: Ердоган води с 13%

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води на президентските избори, според първоначалните резултати, сочат данни на Висшата избирателна комисия на Турция.

За Ердоган, лидер на проислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР), са гласували 53,17 на сто от избирателите, според данни от обработени 34 процента от бюлетините.

За кандидата за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 40.88 на сто от избирателите.

5,4 на сто от избирателите са гласували за Синан Оган, лидер на Алианса АТА, а 0,57 на сто от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

От ВИК съобщиха, че според 11 процента от обработените бюлетини Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент получава 349 от 600 места в Меджлиса на парламентарните избори, а основната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Междувременно лидерът на НРП Кълъчдароглу отправи призив избирателните секции в страната да не остават без наблюдение.

Според турската опозиция избирателната активност днес е била 93,6 процента. Все още няма официални данни на Висшата избирателна комисия.

Изборите днес започнаха в 8:00 ч. и продължиха до 17:00 ч. Право на глас имат над 64 милиона турски избиратели.

В страната бяха въведени засилени мерки за сигурност.

Четете още

Избор на редактора