Първи два случая на маймунска шарка у нас

Потвърдени са първите два случая на маймунска шарка у нас, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на 41 г. и на 44 г., които са пътували в чужбина в рамките на предходните две седмици, съответно до Испания (вижте интервюто с доц. Атанас Мангъров) и Великобритания.

И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения в София и са в добро общо състояние. Лабораторните проби са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

Единият пациент, заразен с маймунска вариола, е приет във Военномедицинска академия и е в добро състояние, съобщиха от лечебното заведение.

На 20 юни в Катедрата по инфекциозни болести към болницата е постъпил 41-годишен мъж със съмнения за варицела. В резултат на направените в широк обем изследвания, включително и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. С постъпването му в лечебното заведение е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

Четете още

Избор на редактора