Първи случай на дребна шарка у нас

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, съобщиха за БНР от лабораторията.

Става въпрос за дете на 4 г. от София, съобщи БНТ. То е било имунизирано срещу болестта с първата ваксина, която се поставя на 13 месеца. Втората имунизация е на 12-годишна възраст.

„Това е един от редките случаи, в които ваксинирано дете се разболява“, коментира пред БНТ говорителят на СРЗИ Катя Сунгарска.

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения.

Стайна температура и пряка слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано състояние той запазва инфекциозната си активност от няколко месеца до няколко години.

Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища.

Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола.

Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от  8.30 до 17.00 часа в делничните дни.

Четете още

Избор на редактора