Първи смъртен случай от маймунска шарка

Световната здравна организация (СЗО) регистрира първия смъртен случай от маймунска шарка, съобщава говорителката на организацията Фадела Шаиб на пресконференция в Женева, цитирана от ФП.

Организацията е регистрирала вече 5322 лабораторно потвърдени случаи на заболяването в 53 страни, което е над 50% ръст  за по-малко от две седмици.

Необичайно увеличение на заразата в страни извън Централна и Западна Африка е отчетено през м. май. Макар повечето случаи да са при мъже, които са имали сексуални отношения с мъже, но вече има случаи и при деца и хора с отслабена имунна система, съобщават още от СЗО. Вероятният път на заразяване е при кожен допир с вече заболели. Въпреки от това от организацията заявяват, че на този етап заразата не представлява  глобална здравна криза, но препоръчва повишено внимание и контрол на разпространението.

Маймунската шарка е позната при хората още от 1970 г., но е считана за по-малко опасна и заразна от познатата ни едрата шарка, Тя е рядко вирусно заболяване, предавано на хората от животни.
Симптомите на заболяването са висока температура, главоболие и обрив по кожата, който започва от лицето и се разпространява в останалата част от тялото. Обикновено се лекува от 2 до 3 седмици. .

Четете още

Избор на редактора