Първо коледно обръщение на Чарлз като крал

Британският крал Чарлз III прави първото си коледно обръщение към нацията като монарх, в която отделя голямо място за отдаване на почит на покойната му майка Елизабет II. Това става в момента, когато Обединеното кралство е обхванато от сериозна стачна вълна.

Речта на краля е записана в църквата „Сейнт Джордж“ в Уиндзoр, където се състоя погребалната служба на майка му през септември. Тя ще бъде излъчена в 17.00 часа българско време в Коледния ден.

В последното си коледно обръщение Елизабет II спомена за „предаване на щафетата“ на следващото поколение. Кралят и кралицата консорт ще се върнат към старата традиция да посрещат Коледа в имението Сандрингам, графство Норфък, след като това бе осуетено миналата година заради Covid-19.

Сред близките роднини се очаква да бъдат принцът и принцесата на Уелс – Уилям и Кейт. За разлика от Чарлз III в разрез с традициите тази година премиерът Риши Сунак се отказа от коледно обръщение и вместо това се обади лично по телефона на държавни служители, за да им благодари за „саможертвата в тази изключителна година“.

Това става на фона на стачен маратон в редица сектори с искания за заплащане, отговарящо на инфлацията.

Днес стачкуват железопътните работници. От вчера едноседмична стачка започнаха служителите от граничен контрол на летищата Хийтроу, Гатуик, Манчестър, Бирмингам, Кардиф и Глазгоу, както и на пристанището Нюхейвън. Планирани са нови стачки в националното здравеопазване.

Четете още

Избор на редактора