Пътната мрежа без ремонт и поддръжка през лятото

Пътната транспортна мрежа в страната е застрашена да остане без ремонт и поддръжка след 30 юни, т.г., предупреждават от браншовата камара „Пътища“ в позиция, изпратена до медиите.

В нея се напомня, че остатъкът от дължимите суми по договорите за извършена вече дейност, трябва да бъде изплатен, след направена проверка от междуведомствена работна група до 30 юни.

„При липсата на адекватни действия и решаване на проблемите в пътния сектор от страна на управляващите, фирмите ще бъдат принудени да преустановят работа по всички проекти, по вина на възложителя“, предупреждават още от бранша.

След редица преговори, протести и след решение на Народното събрание, държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ размрази плащания от 50% от дължимите за последната година суми по договори за текущ ремонт и поддържане. Изпълнителите по тях подписаха допълнителни споразумения, с които държавата се задължи да разплати и остатъка, след проверка на изпълненото и договорите .  Проверката трябваше да приключи на 7 май 2022 г. Резултат от нея към днешна дата няма, припомнят от камарата.

Междувременно министърът на финансите Асен Василев съобщи пред БТВ, че правителствената комисия е готова с оценката си и резултатите от нея ще бъдат обявени до дни. Целта на комисията бе да оцени процедурите и изпълнението по възлаганията на ремонти за 1,2 млрд лв.

 

Четете още

Избор на редактора