Радев връчва първия мандат. Кой ще е кандидатът за премиер?

Държавният глава Румен Радев ще връчи днес в 10:00 ч. първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – на ГЕРБ-СДС.

Президентът проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации. Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, след това Румен Радев се срещна с „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“.

Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин, заяви Радев пред журналисти в петък. Преди това, по време на консултациите с „Демократична България“, той изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за правителство, но ако редовен кабинет не може да бъде съставен, обяви, че ще връчи последния мандат след Нова година.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, заяви вчера лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му един от вариантите е да предложат неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии.

В петък представители на формациите в парламента коментираха предстоящото връчване на първия мандат. Тройна коалиция (ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“), както ние я наричаме „хартиена коалиция“, е съвсем възможна, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. Йордан Цонев от ДПС коментира, че очакват ГЕРБ-СДС да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет. Според председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, левицата няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС.  Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите промени в Изборния кодекс. Ние сме готови на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

Четете още

Избор на редактора