Радев връчи мандата и призова: Не го използвайте!

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинирания от „Продължаваме Промяната – Демократична България” за премиер акад. Николай Денков, но го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му, защото според него той вече бил дискредитиран.

Първоначално постигнатото съгласие между ГЕРБ и ПП-ДБ за ротационен премиер предвиждаше през първите девет месеца премиер да бъде акад. Николай Денков, а в следващите девет – Мария Габриел.

От ГЕРБ-СДС обаче замразиха преговорите между двете коалиции заради записа, който бившият министър на спорта в кабинета „Петков“ Радостин Василев пусна пред журналисти.

Номинацията на Николай Денков за премиер бе представена от Атанас Атанасов от името на групата на ПП-ДБ.

В началото Радев изрази личното си уважение към акад. Денков и пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която е в момента.

Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. И тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери след изтеклите записи и публичните самопризнания.

Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България, заяви Радев на акад. Денков, напомняйки за изтеклите записи.

Но аз съм призван да браня конституцията и по силата й съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие към политическата система и на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и на съхраняване на имиджа на България пред партньорите, обърна се Радев към Денков.

Но го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му, който според него вече е „дискредитиран“.

България има нужда от правителство и стабилен парламент, отвърна му обаче акад. Денков. И напомни, че държи на думата си.

В социалните мрежи последваха реакции от представители на партиите в Народното събрание.

Според депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев „Продължаваме промяната“ (ПП) нямат морал за мандат. „Ако имат малко останало достойнство, трябва да напуснат политиката завинаги“, коментира той в профила си във фейсбук.

„След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Диктатура или парламентарна република“, написа в профила си в социалната мрежа съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев. „Изборът (за)сега е в ръцете на парламента“, добави той.

От своя страна Атанас Атанасов, също съпредседател на ПП-ДБ, коментира във фейсбук, че съгласно чл. 1 от Конституцията, България е парламентарна република. Ние ще се борим за това да има редовна власт, излъчена от парламента, посочи Атанасов.

Също в социалните мрежи коментар направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Президентът Радев има право да критикува ПП-ДБ за част от изтеклите разговори, които са шокиращи, но удобно пропуска онази част от тях, които го касаят пряко“, написа тя. Нинова се обърна към президента с думите, че той вече не може да бъде „морален съдник“. „Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното решаване.“

Трябва да се върви към трети мандат или към нови избори, написа в профила си във фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН)Слави Трифонов. „Преди минути станахме свидетели на най-унизителното връчване на мандат за съставяне на правителство в новата история на България. Просто Конституцията задължи Президента да даде мандат на Николай Денков“, добави Трифонов. Според лидера на ИТН акад. Денков трябва да върне втория мандат празен.

„Възраждане“ и ДПС до този момент не са коментирали връчването на мандата.

Четете още

Избор на редактора