Радев, Главчев и Терзиев на шествието за 24 май

Започна традиционното празнично шествие, част от официалната програма в празничния 24 май. То тръгна от площада пред Националния археологическия музей, продължава по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“, за да стигне до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Президентът Румен Радев, премиерът Димитър Главчев, министрите на образованието и туризма – Галин Цоков и Евтим Милошев, кметът на София Васил Терзиев участват в шествието. Към него се присъединиха учени от БАН и преподаватели от СУ.

Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ започна тържествената церемония по повод 24 май. Водеща на събитието е актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева.

Кметът на София Васил Терзиев произнесе слово за празника. Тържествено слово произнася президентът Румен Радев.

Със слово в програмата участва и философът и писател Тони Николов. Учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов се включват с „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Специални гости са Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта.

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Това каза президентът Румен Радев в словото си за 24 май.

„Днес, когато светът се променя толкова бързо, трябва да помним корените си и да се грижим за нашата култура и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство“, призова Васил Терзиев.

Четете още

Избор на редактора