Радев ловко защити МОЧА – в избори сме, оставете го

Президентът Радев не остана безучастен в скандалите около съдбата на т.нар. МОЧА – Монумент на Окупаторската Червена Армия. Вчера той ловко се измъкна и не взе позиция да остане или да бъде преместен паметника.

„Не е за вярване, че точно в разгара на предизборна кампания партии, и то с огромни амбиции да управляват, вместо да излагат ясни програми и решения за проблемите на хората, ясни визии за бъдещето, те се крият в миналото“, заяви вчера президентът.

Столичният общински съвет вече взе решение за преместването на Паметника на Съветската армия. Според Радев обаче било крайно неуместно в разгара на социална криза и войната в съседство, партиите да се крият зад Паметника на Съветската армия.

Преди седмица служебният премиер Гълъб Донев също посъветва политиците да да оставят темата за преместването на Паметника на Съветската армия в София за след изборите. Той отбеляза тогава, че в  разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други.

Вчера БСП – София обяви, че ще възстанови счупената плоча на паметника. Идеята е на социалистите от район „Връбница“ и техния председател Станислав Младенов, който е член на Изпълнителното бюро на Софийската организация на БСП. Те вече са наели фирма, взели са точните размери на мястото на монумента и сега очакват да бъде намерен подходящият камък, за да бъде изработена новата плоча.

През това време председателят на БСП – София Иван Таков ще поиска от името на Градския съвет на столичните социалисти официално разрешение за ремонта от областния управител, който стопанисва монумента.

Според решението на СОС кметът Йорданка Фандъкова трябва да поиска от областния управител на София-град да премести паметника в Музея на социалистическото изкуство, защото монументът е държавна собственост и не може да бъде преместен от общината.

Темата с премахването на паметника се завърна в дневния ред на обществото след като плочата му беше счупена и свалена от софиянец, който се оказа пенсиониран научен работник в областта на екологията. БСП – София продължава със събирането и на общонационалната подписка срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина.

Четете още

Избор на редактора