Радев натисна enter, настрои партиите срещу себе си и събуди протеста

Президентът Радев натисна вчера enter и за един ден прокуратурата поиска имунитета на Борисов, Петков и Василев бяха призовани за разпит, а министър от кабинета на Промяната бе замесен с екипа си в държавна измяна. Преди това, връчвайки мандата, Радев брутално се опита да внуши на акад. Денков да не съставя правителство.

Това настрои партиите срещу президента, които провидяха диктатура и нарушение на конституцията. Представители на почти всички направиха изявления срещу Радев. А протест с искане на оставката му започна снощи пред президентството и завърши с блокада на Орлов мост.

Събитието беше организирано във „Фейсбук“, присъствие бяха заявили близо 2000 души, но на мястото се събраха поне още толкова, чиито брой впоследствие се увеличи значително.

Подкрепа на протеста изразиха от „Продължаваме промяната“, които призоваха симпатизантите си да се включат. В пост във „Фейсбук“ съпредседателят на формацията Кирил Петков написа: „Днес отново истинският гарант за демокрацията – хората от площада, ще заявят, че автократичните амбиции няма да се реализират, дори когато службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си ресурс – но не в защитата на националната сигурност, а в производство на политически компромати.“

Веднага след като се завърна ден предсрочно от конференция в Словакия, Петков дойде на площада със съпругата си. Той беше придружен от Асен Василев, Даниел Лорер и депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Старите служби, които от сутрин до вечер работят, за да правят компромати, явно усещат, че губят историческото си време. Това се случва по една, единствена причина – има няколкостотин хиляди българи, които казват „България е европейска държава и тя има нужда от европейско правителство“, каза в словото си Кирил Петков.

Пред множеството Василев подчерта, че се радва да види толкова много хора на площада, защото в Европа се спуска една нова желязна завеса, като континентът се дели на демократична и просперираща Европа, и Европа на бившия Съветски съюз. „Живяхме от грешната страна на завесата и няма да позволим това да се повтори“, допълни той.

Организаторите обвиниха президента, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските. Те припомниха също, че служебните му правителства са най-продължителните в българската история след 90-а година, като същевременно държавният глава прокарва руско влияние в страната и отделя страната от европейската общност.

Мотото на протеста бе „Няма да позволим да се превърнем в Беларус!“, като присъстващите поискаха президентът да е президент на всички българи и да се съобразява с решенията на парламента.

Протестиращите настояваха да не се поставя под въпрос европейският път на България и призоваха институциите изпълняват задълженията на страната като член на ЕС и НАТО.

Поиска се също спазване на конституционните механизми за парламентарно управление и редовно правителство.

Сред по-интересните плакати снощи бяха: „Рублен Радев, Позорите България!“ „Радев – агентът на Путин“, „Радев е позор!“. „Тук не е Москва“, „Импийчмънт“ и „Оставка“, „Фуражка – самальот Масква“, „Аз не съм червен, аз съм Румен“, „ПРЕZИД-END“. Гражданите скандираха: „Тук не е Москва!“, „Радев е предател“ и „Оставка“. На протеста имаше организирана подписка за импийчмънт на президента Румен Радев.

Четете още

Избор на редактора