Радев отказа да участва в срещата на НАТО

Президентът Румен Радев няма да ходи на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, обявиха от прессекретариата му в четвъртък. По-рано през деня правителството обяви, че е взето решение държавният глава да ръководи българската делегация, част от която трябва да е и служебнитя премиер Димитър Главчев.

Радев обаче е отказал както да ръководи делегацията, така и въобще да присъства на срещата.

От съобщението става ясно, че причината за отказа на държавния глава е, че той не приема някои предложения от приетите в сряда от Министерски съвет позиции, отнасящи се за ангажименти, които България ще поеме относно войната в Украйна.

Според позицията Радев осъжда строго руската агресия още от първия ден на войната в Украйна и винаги е настоявал и работил за за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

„На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана“, пишат от пресцентъра на президентството.

Само преди ден от думите на Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за подкрепата на България за Украйна каза, че от военна помощ няма смисъл, след като вече няма бойци, които Киев да изпраща на бойното поле.

Кабинетът предложи на държавния глава да ръководи българската делегация и съобразно хода на дискусията, да изложи приетите от служебното правителство рамкови позиции, които обаче не са публикувани.

Ръководителят на делегацията ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике.

По-рано в четвъртък служебният премиер и външен министър Димитър Главчев заяви пред журналисти в Брюксел, че президентът ще оглави делегацията.

Според санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ шеф на ДПС Делян Пеевски решението на Радев да ходи на срещата показва, че „не е достоен да представлява интересите на българския народ в НАТО“.

„Отказът на Румен Радев да поеме отговорността да оглави делегацията на България на Срещата на върха на НАТО е потвърждение на това, за което предупреждавах многократно – неговите позиции обслужват чужди, а не националните български интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, обратно на евроатлантическите ценности и принципи“, се казва в позиция на Пеевски, разпространена от пресцентъра на ДПС.

Според Конституцията формирането, ръководството и осъществяването на външната политика е в правомощията на Министерския съвет. В момента кабинетът се ръководи от Главчев, който също така е и външен министър. Независимо от това, преди седмица той пожела Народното събрание да реши кой да представлява България на срещата на върха на НАТО през юли, пише Медиапул.

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди тази вечер пред български журналисти в Брюксел, че ще води българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли. Попитан дали след отказа на президента Румен Радев да оглави делегацията, той ще поеме тази задача, Главчев отговори, че не е останало кой друг.

Четете още

Избор на редактора