Радев се консултира с БСП утре

Президентът Румен Радев ще проведе утре консултации с представители на парламентарната група на „БСП за България“, от 15 ч. на „Дондуков“2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Съгласно Конституцията, президентът провежда консултации с парламентарните сили в  48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава започна консултациите на 26 октомври с най-голямата по численост парламентарна група ГЕРБ-СДС. Оттогава той се срещна и с „Продължаваме Промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Позицията на президента Радев е, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът „избори след избори“ не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, коментира президентът.

Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите, каза Радев.

Президентът заяви също необходимостта от редовно правителство. Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство, заяви Румен Радев.

Четете още

Избор на редактора