Радев се среща днес с три парламентарни групи

Две седмици след предсрочните парламентарни избори президентът Румен Радев покани политическите сили на предвидените в Конституцията консултации за съставяне на правителство.

Срещите с президента Румен Радев започват в 9 часа. По правило най-напред на „Дондуков 2“ ще отидат представителите на ГЕРБ-СДС. Остава неизвестно дали лидерът на партията, който е и председател на парламентарната група, Бойко Борисов ще присъства на консултациите при държавния глава. През 2023 г. Борисов участва в срещата с Румен Радев, но остави позицията на партията да представи тогавашния шеф на парламентарната група Десислава Атанасова. Сега, попитан дали ще участва в разговорите, той отговори: „Може да присъствам, може и да не присъствам.“

Останалите срещи днес са насрочени за:

  • 11.00 часа с ДПС
  • 14.00 часа с „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Очаква са в хода на деня от президентската администрация да обявяват кога ще бъде следващият кръг от консултации с останалите четири парламентарни групи. След края им президентът следва да връчи първия проучвателен мандат на кандидат за премиер от най-голямата политическа сила (в случая ГЕРБ-СДС – бел. авт.), като в Конституцията няма посочен срок, в който да го направи.

Четете още

Избор на редактора