Радев: Целувката между Борисов и Петков ще роди отвращение

Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Коментарът на държавния глава е във връзка с разговорите между парламентарните групи на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП) и ГЕРБ – СДС за съставяне на правителство с втория мандат. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че според него Мария Габриел (ГЕРБ – СДС) и Николай Денков (ПП – ДБ) са много близо до решение.

България трябва да има редовно правителство, но то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България, каза президентът.

„Предстои европейска среща на високо ниво с важни последици за бъдещето на континента, особено за България. На фона на сериозните проблеми с правата на българите в Република Северна Македония, които ще бъдат неотменима тема на разговорите днес, на фона на войната в Украйна, на растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката и свързаността – важна тема в разговорите ще бъде и въпросът за разклатеното доверие и разклатената европейска перспектива на България след срамните записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите“, коментира Радев.

По думите на президента тези събития отдалечават България с огромни крачки от Европа – като ценности и морал, както и принципи и начин на правене на политика. „Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм – като заявка на тежки закононарушения и чистки подписани кръв, за погром на институциите и държавна измяна“, заяви държавният глава.

Според него всичко това „дискредитира европейски лидери“, а „европейската преса гърми с изключително негативни коментари за България“. „Това е позор, който се изля върху лицето на страната. За една нощ се пометоха едногодишни усилия и осезаеми постижения. Сега ще трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс“, смята Румен Радев.

Президентът каза още, че редица европейски лидери са поискали среща с него днес, а той ще положи усилия да ги убеди, че България ще се съхрани като демократична европейска държава.

Държавният глава Румен Радев е в Молдова, за да представлява България във Втората среща на върха на Европейската политическа общност.

Четете още

Избор на редактора