Разбиха в Марсилия банда с българи главорези, деветима отиват на съд

Наказателният съд в Марсилия (Франция) осъди деветима биячи от т.нар. българска банда, наемани за побоища при преразпределение на наркопазара в южния френски град Перпинян, съобщи местният вестник „Ендепандан“.

Те са в група по общо дело от 19 престъпници на възраст между 23 и 45 години, сред които деветима перпинянци (главно от арабски произход), деветима българи и един италианец, които от 9 януари бяха на съд за престъпно сдружаване през 2020 г., пише „Сега“.

Съдът призна всички за виновни, че в различна степен са участвали в „българската банда“. На деветимата български „бодигардове“ са наложени  наказания от 3 до 4 години затвор (искани са били от 4 до 5 години), като четирима от тях са задържани, а петима се издирват със заповеди за арест.

На 8 от тях е наложена забрана за пребиваване във Франция за 10 години, а на последния „телохранител“, който ще трябва да плати и глоба от 10 000 евро, е наложена забрана за пребиваване за 5 години. Това е Параскев Кръстев – земеделски работник в Югоизточна Франция, към когото бандата се обърнала да наеме подкрепления.

Що се отнася до италианския „прислужник“, той ще трябва да излежи 2 години затвор (вместо поисканите от прокуратурата 3 години).

В съответствие с исканията на прокуратурата предполагаемият водач на клана Када Джидел, на 32 години, бе осъден задочно на 8 години затвор и глоба от 80 000 евро. Той все още се издирва. Осъдените „вербовчици“ Рафаел Алонсо, 36 г., и Сами Котани, 26 г., получиха съответно  5 години и 4 години затвор. Другите получиха по 2-3 години затвор.

В края на 2019 г., след излизането си от затвора, Хафид Шауш поема контрола върху пункт за продажба на наркотици в сърцето на Перпинян от бивши свои съдружници, генерирайки дневен оборот между 30 000 и 50 000 евро.

Хора от клана Джидел/Тартая отвърнали на удара в началото на 2020 г. с помощта на български биячи, които вербували. Според прокуратурата са били наети общо 30 биячи, които били настанени в хотели, снабдени с превозни средства и възнаграждавани с до 3500 евро на месец.

Маскирани и въоръжени, те са участвали по-конкретно на 18 януари 2020 г. в нападение срещу бар в центъра на Перпинян с намерение да отвлекат човек от противниковата банда.

Четете още

Избор на редактора