„Райнметал“ ще прави танкове в Украйна

рманският концерн „Райнметал“ (Rheinmetall) ще открие завод за производство и ремонт на бронирани машини и обучаване на украински специалисти в Украйна до 12 седмици.

Това съобщи изпълнителният директор на компанията – производител на танковете „Леопард“, Армин Папергер, в интервю за CNN. Заводът ще е в западната част на страната и ще се управлява съвместно с държавния украински концерт „Укроборонпром“ (чийто директор бе сменен по-рано този месец).

Според Папергер заводът ще бъде защитен от възможни руски удари. Кремъл неведнъж се е заканвал с унищожаване на всякакви производствени мощности на западни компании, които бъдат изградени, както осъществява атаки, за които твърди, че са срещу складове, съхраняващи западно оборудване.

„Райнметал“ също така ще увеличи рязко годишното производство на артилерийски снаряди – от 100 на 600 хил., като повечето снаряди се планира да бъдат доставени в Украйна.

Миналата седмица германски депутати се съгласиха да бъдат купени боеприпаси за 6 млрд. евро от „Райнметал“, като част от тях са за Украйна.

з май 2023 г. В интервюто той не уточни, но тогава се говореше за до 400 танка годишно. Центрове за ремонт и въоръжение освен това ще бъдат отворени от Румъния и Полша.

Четете още

Избор на редактора