Шефът на Софийска районна прокуратура подаде оставка

Районният прокурор на София Невена Зартова подаде оставка, съобщи БНТ.

Заявлението си за напускане на ръководния пост Зартова е внесла в Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет.

По-рано днес заместник районните прокурори на столицата подадоха оставки пред ВСС.

Четиримата се оттеглят от ръководните постове и декларират, че се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова.

Преди дни изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на Софийската районна прокуратура заради скандала, възникнал след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

Тогава Сарафов посочи, че в Софийска районна прокуратура е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта.

Невена Зартова отрече да е бавила дела или преписки, свързани с убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса. В молбата си за напускане, цитирана от БТА, тя пише, че докато е ръководила СРП, тя и заместниците ѝ, които също подадоха оставки, не са допускали нерегламентирано влияние върху прокурори при решаването на конкретни дела. Подчертава, че всички преписки срещу Мартин Божанов, с изключение на две, както и една от 2021 г., са образувани и приключили преди началото на мандата ѝ като ръководител. Три от тях вече са прекратени поради изтекла давност.

Зартова допълни, че не отговарят на истината твърденията, че е преразпределяла преписките срещу Божанов към Специализираната прокуратура, която от своя страна ги прекратявала.

„Считам, че подобна среда на постоянно административно напрежение прави невъзможно нормалното функциониране на Софийска районна прокуратура“, казва още тя.

Четете още

Избор на редактора