Рашидов втрещи: Всички ку*ви се сетиха, че са изнасилени

„Всички к*рви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна.“

Това коментира бившият председател на Народното събрание и сегашен депутат в парламентарната група на ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов. Думите му са част от разговор с колегите му от ГЕРБ и заместник-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев по време на поискана почивка от депутатите заради нарастване на напрежението по повод обсъждане промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) на второ четене.

Разговорът се води в пленарната зала по време на почивката, при работещи камери.

От кадрите се вижда как Рашидов се приближава към трибуната, на която седят председателите, а Кирова го моли за „мъдър съвет“. В отговор депутатът от ГЕРБ препоръчва законът да бъде представен на второ гласуване по-бързо и дебатите да приключват. Росица Кирова обаче напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите трябва да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт. Рашидов обяснява, че има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не „се различава от външното“.

Кирова предлага да продължат разговора отвън, но Вежди Рашидов продължава: „Какво чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна“, казва бившият министър на културата. Той намеква за случая с американския продуцент Харви Уайнстийн, който беше осъден на повече от две десетилетия затвор за две изнасилвания.

Никола Минчев се опитва да прекъсне разговора, докато с Росица Кирова се изправят и напускат трибуната, заедно с Рашидов. Последното, което микрофоните улавят, е възклицанието на Кирова: „Ох“.

След като кадрите бяха публикувани от медии и в социалните мрежи, Вежди Рашидов поднесе извинения, пише offnews.

„Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие“.

Четете още

Избор на редактора