Реален шанс за Шенген до края на годината

Има реален шанс за членството ни в Шенген заедно с Хърватия и Румъния. Страната ни ще направи презентация през септември и ако всичко премине успешно по време на тази проверка, е напълно реалистично през ноември да бъдат взети политически решения за разширяване. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков пред БНТ.

„Този въпрос е в много важна, критична фаза – допълни той. – Резултат от всеобщото разбиране на държавите членки е, че е нужна реформа на Шенген, включително и към разширяване“.

Първият ни дипломат коментира и подготовката по отношение на вота в чужбина.

„Нещата са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври – каза Николай Милков. – Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори. Общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800. Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина.Очакванията са между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот. От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства – в Москва и в Санкт Петербург. В Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, като всичко ще зависи от активността на българите там“.

Служебният министър на външните работи бе категоричен, че към момента не се обмислят ходове за отзоваване на още руски дипломати.

Отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и членуваме в ЕС и НАТО. От рамката ние не можем и няма да излезем“, лаконично коментира Милков.

По отношение на Република Северна Македония служебният външен министър коментира, че имаме шанс да разрешим проблеми, които от десетилетия са съществували, но не са били третирани сериозно.

„Сега имаме механизъм за тяхното решаване – разясни Николай Милков – Става дума за т.нар. френско предложение. Пред нас има широко поле за продължаване на работата и за изчистване на всички спорни въпроси. Има изгледи за подобрение на отношенията с Република Северна Македония. Безпокойство там буди поведението на опозицията, които използват за различни цели тези вътрешни нагласи на част от населението. Очевидно има сили, които оказват съпротива“.

Външният министър взе отношение и около кандидатстването ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Не бих го нарекъл клуб на богатите, това е клуб на държавите, които прилагат добрите политики – разясни Николай Милков. – Идеята е дали ние ще прилагаме по-добри политики в бъдеще, въпрос за модернизацията на България и може би най-интеграционно усилие след членството ни в ЕС и НАТО. То касае всички сфери на обществения живот“.

Четете още

Избор на редактора